torstai 27. joulukuuta 2018

Seesaminsiemenleipä


Innostuin pitkästä aikaa leipomaan leipää. Tällä kertaa tein seesaminsiemenleipää. Siitä tuli niin hyvää, että pitihän se ikuistaa tänne blogiinkin. Perusohjeen nappasin Pataleipä-kirjasta ja sitten soveltelin ohjetta oman mieleni mukaan. Kävin ostamassa tätä varten uunin kestävän Pyrexin keraamisen ja kannellisen kulhon - halkaisijaltaan 24 cm, joka on juuri passeli leipää varten.

Seesaminsiemenleipä

50 g seesaminsiemeniä
7,5 dl Myllyn Paras hurjan viljaista sämpyläjauhoa
1,5 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä

vehnäjauhoja taikinan muovailuun
rypsiöljyä kulhon pohjalle

Sekoita kuivat ainekset ja lisää vesi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla tai kannella. Jätä huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.


Ota työtasolle leivinpaperiarkki ja jauhota se hyvin. Kaavi taikina kulhosta leivinpaperille. Taikina on aika löysää, joten ripottele sen päälle vehnäjauhoja. Taputtele taikinaa tasaiseksi kevyesti ja käännä sen jälkeen taikinan yksi reuna keskelle ja sitten toinen jne. Toista tätä kunnes taikina pysyy muodossaan ja lisää aina tarvittaessa jauhoja.


 Käännä taikina taitettu puoli alaspäin. Peitä taikina kulholla ja anna kohota 2 tuntia työtasolla.


Kun taikina on kohonnut 1,5 tuntia, laita paistokulho kylmään uuniin puoleksi tunniksi ja uuni lämpenemään 250 asteeseen. Kun taikina on kohonnut kaksi tuntia, ota kuuma kulho uunista ja ripottele kulhon pohjalle hiukan rypsiöljyä. Kaada taikina kuumaan kulhoon ja ripottele pinnalle hieman seesaminsiemeniä.

Laita kansi päälle ja laita leipä 250-asteiseen uuniin 30 minuutiksi. Ota siten kansi pois ja laske uunin lämpötilaa 200 asteeseen. Jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Kaada sitten lämmin leipä ritilälle jäähtymään.


Lopputuloksena on ihanan rapeakuorinen ja rouheinen leipä. 💛 Tätä tehdään pian uudestaan. Kotikriitikkoni olivat sitä mieltä, että leipä maistui paljon paremmalta kuin kaupasta ostetut, ja olen kyllä samaa mieltä itsekin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti