sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Mansikkaherkkuja


Luulin, että paras mansikka-aika on jo ohi näin heinäkuun lopulla, mutta löysin lähikaupasta kesän makeimmat Polka-mansikat. 


Ostin viiden kilon laatikon, ja joukossa ei ollut yhtään homeista tai huonoa mansikkaa. Ja ne ovat suorastaan käsittämättömän makeita. Ehkä nämä aurinkoiset ja helteiset säät ovat tehneet hyvää itsekullekin ja myös mansikoille. 

Niitä perkaillessa löytyi pakkasesta viime vuoden mansikoita vielä monta pussia. Siinä sitten mietin hetken, miten ihmeessä olin unohtanut niiden olemassaolon ja mitä niille tekisin. Roskiinkaan ei raaski heittää. No tietysti voisin tehdä mansikkakeittoa ja erilaisia piirakoita. Ei kun hommiin vaan...

Ensimmäisenä tein mansikkakeiton.



Mansikkakeitto

2 l kylmää vettä
10 rkl perunajauhoja

1 kg mansikoita
sokeria oman maun mukaan

Laita vesi ja perunajauho kattilaan ja kuumenna levyllä. Lisää joukkoon jäiset mansikat ja sekoita koko ajan, ettei perunajauho paakkuunnu. Alkuun seos on laimean väristä, mutta kuumetessa ja vispilällä sekoittaessa alkaa väriä irrota. Lisää sokeri loppuvaiheessa. Kun keitto pulpahtaa ja alkaa kiehua, nosta pois levyltä. Kaada tarjoiluastiaan. Halutessa voi ripotella pinnalle sokeria.
Kokeilin keittoa Oatlyn vegaanisen vaniljajäätelön kanssa ja hyvää oli 😋.

Sitten oli vuorossa piirakoiden teko.


Omena-mansikkapiirakka - piirakka nro 1



3 munaa
1/2 dl ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g sulatettua suolatonta voita
155 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 omena pieninä lohkoina
noin 1 l mansikoita

tomusokeria jäähtyneen piirakan päälle

Sekoita munat ja ruokosokeri sekä vaniljasokeri. Lisää joukkoon voisula ja jauhot. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (noin 23 cm halkaisijaltaan). Lisää omenalohkot ja mansikat pinnalle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Anna jähtyä vuoassa ja liu'uta jäähtynyt piirakka tarjoiluastiaan. Ripottele pinnalle tomusokeria.



Mansikka-mantelipiirakka - piirakka nro 2



Mansikka-mantelipiirakan murotaikinapohja 

1 dl sokeria
150 g voita
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Lisää sitten muna ja jauhot. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Tee sitten täyte.

Täyte

100 g voita
100 g sokeria
200g jauhettua mantelia
ripaus kanelia
4 munaa
persikan puolikkaita

Sekoita ensin voi ja sokeri. Lisää sitten mantelijauhe ja kaneli sekä lopuksi munat. Vatkaa täytteen ainekset sekaisin ja kaavi seos piirakkapohjan päälle. Lisää seoksen päälle persikkalohkot. Paista piirakkaa 200 asteessa puolisen tuntia.



Mansikka-raparperi-mantelipiirakka  - piirakka nro 3




Pohja

125 g suolatonta voita2 rkl sokeria1 muna3 dl vehnäjauhoja1 tl leivinjauhetta1 rkl maitoa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne joukkoon. Lorauta sekaan lopuksi maitotilkka. Taputtele taikinapohja vuokaan ja esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tee tällä välin täyte ja manteliseos.

Täyte

400 g pakastettuja raparperia paloina tai tuoreita1/2 dl vettä1 dl hyytelösokeria1 l jäisiä mansikoita - jos käytät tuoreita mansikoita, lisää ne vasta kaadettuasi raparperiseoksen esipaistetulle piirakkapohjalle. 

Keitä jäisiä raparperipaloja ja mansikoita vedessä noin 8 minuuttia ja lisää joukkoon hyytelösokeri. Sekoita, kunnes sokeri liukenee ja jäähdytä. Kaada seos esipaistuneelle pohjalle. Tee sitten manteliseos. 

Manteliseos

50 g mantelimassaa50 g suolatonta voita1/2 dl sokeria1/2 dl vehnäjauhoja
Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Levitä esipaistuneen piirakkapohjan päälle raparperi ja mansikat sekä manteliseos päällimmäiseksi. Paista piirakkaa uunissa vielä 15-20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä vielä hetken 



Herkkuja tuli siis kokkailtua mahan täydeltä - ainoa pikku ongelma, että tänään on kesän kuumin päivä ja kukaan ei jaksa oikein syödä mitään 😅.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti