keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Pataleipä



Sain herkullisen pataleipäohjeen, jota piti tietysti kokeilla. Mikä onkaan herkullisempaa kuin lämmin, tuore ja rapeakuorinen leipä :). Ihan pikaruokaa tämä ei kuitenkaan ole. Helpoin tapa on laittaa taikina kohoamaan edellisenä iltana ja paistaa seuraavana.

Pataleipä

4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä

rypsiöljyä voiteluun

Sekoita kuivat aineet. Lisää 42-asteinen vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina kohoamaan 12-24 tunniksi huoneenlämpöön.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Älä vaivaa takinaa - kääntele vain kevyesti jauhoissa. Peitä liinalla ja anna kohtoa vielä 30 minuuttia.


Laita uuni päälle 225 asteeseen ja laita uunivuoka kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut 30 minuuttia, ota kuuma vuoka uunista ja sipaise reunoille öljyä. Nosta taikina kuumaan vuokaan. Peitä kannella ja nosta uuniin 30 minuutiksi. Ota sitten kansi pois ja anna paistua vielä 15 minuuttia. Ota leipä uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa helposti.

Leipä oli todella herkullista ja tätä ohjetta kokeilen varmasti uudelleen. Tosin ensi kerralla aion korvata osan vehnäjauhoista tummemmilla jauhoilla, kuten esimerkiksi grahamjauhoilla ja täysjyvävehnäjauhoilla. Saa nähdä, millainen leipä sitten syntyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti