perjantai 3. huhtikuuta 2015

Perinteinen pääsiäismenu



Pääsiäsimenu oli tällä kertaa varsin perinteinen - yrttimarinoituja karitsan sisäfileitä timjamiperunoiden, punaisen punaviinikastikkeen sekä hedelmäisen salaatin kera. Onneksi löytyi kotimaisia, luomukaritsan fileitä. Ne olivat todella maukkaita ja liha ihanan mureaa ja pehmeää.


Jälkkäriksi tein ihanan suklaisen kakun, jonka ohjeen löysin vanhasta Gloriasta. Hitusen jälleen sovelsin ohjetta. Kakusta tuli upea, kun teini vielä koristeli sen :)!


Karitsan sisäfileet

8 karitsan sisäfilettä - kaksi per henkilö. Ja luonnollisesti luomua ja kotimaista :)


Marinadi

3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 dl oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl Dijon-hunajasinappia
2 rkl tuoretta timjamia
2 rkl tuoretta rosmariinia
3 rkl tuoretta persiljaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Poista fileistä kalvo ja sekoita marinadin ainekset keskenään. Annan lihan maustua marinadissa jääkaapissa parisen tuntia tai vaikka yön yli. Annan lihan lämmetä puolisen tuntia huoneenlämmössä ennen paistamista tai grillausta.


Punaviinikastike

1 rkl voita
1 punasipuli silputtuna
2 tl sokeria
1 tl valkopippuria
1 rkl sherryviinietikkaa
2 rkl tuoretta timjamia
2,5 dl punaviiniä esim. J.P. Chenetin Cabernet-Syrahia
2,5 dl kasvislientä
1 tl Maizena-maissitärkkelystä sekoitettuna tilkkaan vettä
nokare voita

Kuullota sipulia voissa hetki. Älä ruskista. Lisää mausteet ja sherryviinietikka. Kiehauta. Lisää punaviini ja keitä lientä kokoon, kunnes nestettä jäljellä noin desi. Lisää kasvisliemi ja keitä lientä kokoon, kunnes sitä on jäljellä noin 2-2,5 dl. Siivilöi liemi. tarkasta maku. Suurusta kastike ja kiehauta 2-3 minuuttia. Lisää lopuksi voinokare. Sekoita ja aseta tarjolle pöytään.



Timjamiperunat


8 perunaa
tuoretta timjamia
suolaa
oliiviöljyä

Pese perunat ja viipaloi. Aseta uunipellille. Ripottele päälle suola, timjami ja öljy. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia ja grillaa vielä 5 minuuttia, että perunat saavat kivan ruskean pinnan.

Suklaakakku

Pohja
6 munaa
3 dl sokeria
noin 100 g eli 1,5 dl voisulaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 dl tummaa kaakaojauhetta

voita nokare vuoan rasvaukseen
korppujauhoja

Täyte 

175 g taloussuklaata
0,5 dl espressoa
2 keltuaista
2 valkuaista
2 dl kermavaahtoa
2 rkl sokeria

1 Mango-Piltti

3 hedelmän mehua kakun kostutukseen

Kuorrutus

200g taloussuklaata
0,5 dl ruokakermaa
nonparelleja koristeeksi

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri. Lisää joukkoon jäähtynyt voisula. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Kaada taikina irtopohjavuokaan (24 cm halkaisijaltaan). Paista uunin alatasolla noin 55 minuuttia. Anna jäähtyä. Leikkaa sitten kolmeen osaan.

Tee täyte. Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää joukkoon kahvi. Anna jäähtyä. Lisää sitten joukkoon keltuaiset. Vaahdota kermavaahto ja lisää joukkoon. Vaahdota valkuaiset ja lisää joukkoon varovasti sekoittaen.

Levitä kakkupohjalle puolet mangososeesta ja puolet suklaamoussetäytteestä. Nosta toinen kerros päälle ja levitä mangosose sekä loput suklaatäytteestä. Nosta kansi päälle. Kostuta kakkua mehulla. Laita kakku kylmään.



Tee sillä välin suklaakuorrutus. Kuorruta kakku ja koristele.


Sitten vaan herkuttelemaan - kakkua, cappucinoa ja kuohuvaa :)!  


Cheers herkulliselle aterialle :)!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti